Nu finns en rad efterlängtade nyheter när du beställer kvalitetssäkring av artikelinformation. Bland annat en expresstjänst för dig i tidsnöd. Vi har också implementerat flera nya funktioner som tagits fram av Validoo Referensgrupp för Produktinformation och Datakvalitet

Kvalitetssäkring Express

Nu lanserar vi kvalitetssäkring Express – en tilläggstjänst som hjälper dig i tidsnöd att få resultat i Validoo Q-lab inom bara 24 timmar. I samband med lanseringen av expresstjänsten, släpper vi flera andra efterlängtade funktioner och förändringar i Validoo Q-lab.

arrow_forwardLäs hela artikeln om kvalitetssäkring Express

Nya funktioner vid kvalitetssäkring av artikelinformation

Varuprovstypen Variantgrundande och Varumärke (T0143)

Varumärke (term T0143) för varuprovstypen variantgrundande kommer från och med nu att kontrolleras mot tryckoriginal istället för som tidigare mot det GTIN som är angivet i variantgrundande artikel (term T3793). Detta innebär i praktiken att varuprovstypen variantgrundande nu kan användas för kvalitetssäkring av produkter med olika varumärken. Dock ska produkter med varuprovstyp variantgrundande fortfarande ha samma förpackningstyp, mått och bruttovikt.

”Variantgrundande” används för artiklar som är nästan identiska. Till exempel en ny läsksmak.

Ingrediensförteckning (T4088)

Från och med nu kommer Validoo Q-lab att signalera en varning ifall ett eller flera ord i ingrediensförteckningen på varuprovet är uppenbart felstavade, men rätt stavade i Livsmedelsinformationen. Varningen visar för leverantören att det finns en diskrepans mellan varuprovet och Ingrediensförteckning (T4088).

Om det däremot är rättstavat på varuprovet, men fel i Livsmedelsinformationen (T4088), bedöms det som ej godkänd (NOK). Om det inte går att bedöma ifall ett ord är felstavat eller felaktigt (t.ex. ”trypsinon” på varuprovet och ”trypsinin” i T4088) så kommer resultat att bedömas som ej godkänd.

Om det är en diskrepans som ändrar ordets betydelse (ex. ”jordgubbe” på varuprovet och ”jordgubbar” i T4088) så är det heller inte en felstavning och bedöms som ej godkänd.

Kodvärde ”Produkten är mager, lätt-light, lättsockrad” i Allergi/Dietmärkning (T4028)

Vid manuella kontroller kommer vi bortse från kodvärdet ”Produkten är mager, lätt-light, lättsockrad” från kvalitetssäkringen av Allergi/Dietmärkning (T4028). Detta innebär i praktiken att Validoo kommer att ignorera ifall detta kodvärde är ifyllt och även ignorera om varuprovet är märkt med någon typ av lågsocker-angivelse.

Ingen kvalitetssäkring av icke-svensk livsmedelsinformation

I Validoo Q-lab utförs endast kvalitetssäkring av livsmedelsinformation på svenska eftersom vi inte kan garantera en tillförlitlig kontroll av icke-svensk information. I de fall svensk text saknas både på varuprov (fysiskt varuprov eller tryckoriginal) och livsmedelsinformation kommer kvalitetssäkring ej genomföras.

Likställande av förpackningstyper (T0137)

Vid kvalitetssäkring av Förpackning-/Kollityp (T0137) likställs idag följande förpackningstyper:

  • Låda (BX) & Ask (CT)
  • Bägare/Bytta (CU) & Burk ej metall (JR)

Utöver dessa förpackningstyper kommer nu även följande förpackningstyper att likställas:

  • Krympfilm (SW) & Påse (BG) & Omslag (WRP) och påse med plan botten (PO)
  • Bricka (PU) & Låda (BX)
  • Takåsförpackning (GTG) & Brick- eller tegelstensförpackning (BRI)

Detta innebär i praktiken att om den angivna förpackningstypen i Förpackning-/Kollityp (T0137) skiljer sig från den av Validoo Q-lab bedömda förpackningstypen, men ändå är likställd, blir bedömningen OK. Ex. Förpacknings-/Kollityp: Bricka och Varuprov: Låda ger OK.

Sorterad under: Nyheter