Omfotografering av marknadsbilder

Omfotografering av marknadsbilder

När du laddar upp produktbilder i Validoo kontrollerar vi att bilderna följer Kvalitetssäkringsreglerna. Om bilden inte får godkänt ber vi dig korrigera genom att redigera om bilden, men om felen är rent fotograferingstekniska, kan de inte rättas till med redigering och du behöver då fotografera om bilden.

Vid följande fotograferingstekniska brister behöver dina bilder omfotograferas:

 • Bilden har interpoleringsartefakter eller kompressionsartefakter.
 • Det finns synliga signaturer, fingeravtryck eller vattenstämplar.
 • Bilden är en scannad bild från utskrivna sidor.
 • Bilden är inte professionellt och skarpt fotograferad.
 • Bilden är överskärpt i den digitala bildbehandlingen.
 • Bildobjektet är mindre än 1800 pixlar vid beskärning.

Vår fotostudio hjälper dig gärna med kvaliteten på dina produktbilder. Beställ produktfotografering eller redigering av oss.

question_answerTill fotostudion

Fler frågor om Kvalitetssäkring bild

Kvalitetssäkring plus innebär att vi har behövt korrigera någonting på din bild.

För information om vad som har redigerats på dina bilder kontaktar du kundservice med GLN (Global Location Number) och datum för kvalitetssäkringen. Vi tar då fram en rapport och skickar ett dokument där du kan söka på felkoderna som finns i rapporten.

En marknadsbild som redan är publicerad och publik med upplösning på max 400*400 pixlar per produkt kommer att visas i GS1 Sweden ProductSearch. Om produkten saknar marknadsbild kommer planogrambild med framsida av produkten att visas. Om sådan planogrambild saknas finns det prioritering för alternativa planogrambilder att visa så att så manga produkter har en medföljande bild. Om produkten saknar bild helt och hållet kommer produktinformationen visas utan någon bild. 

Så laddar du upp en produktbild för kvalitetssäkring

 1. Du har ett Validoo-konto och avtal Validoo Supplier
 2. Du har en produktbild fotograferad för marknadsföring eller planogram via egen fotograf eller Validoos fotostudio
 3. Du loggar in i Validoo och beställer kvalitetssäkring genom att ladda upp bilden
 4. Automatisk validering sker vid uppladdning. Du meddelas direkt ifall bilden inte matchar kraven och kan då korrigera och ladda upp en ny bild.
 5. En manuell kvalitetssäkring sker efter automatisk validering och innebär att våra specialister granskar över 30 regler för bildkvalitet, metadata och att bildobjektet överensstämmer med artikelinformationen.
 6. De godkända bilderna laddas upp i Validoo för publicering och delning till dina mottagare.

Validoos riktlinjer och kvalitetssäkringsregler för produktbilder motsvarar i stort det bildmanér Systembolaget har, men märkesneutraliteten och Systembolagets uppdrag gör att det tillkommer några kompletterande krav för dig som ska leverera produktbilder till Systembolaget.

Denna specifikation är avsedd att lämnas till en professionell fotograf som komplettering till Validoos riktlinjer för produktbilder.

file_downloadHämta pdf

Välj varuprov som är i fint skick och utan datumstämplar vid ordinarie produktfotografering. Det ger de bästa bilderna till lägst kostnad.

Tips inför en lyckad fotografering

 • Lägg tunga varuprov längst ner i förpackningen för att undvika att ömtåliga varuprov trycks ihop.
 • Emballera varuproven noggrant, för att undvika att de blir skavda eller nötta under transporten.
 • Skicka gärna två varuprov. Då finns ett varuprov i reserv om det andra skulle skadas under transporten.
 • Använd budfirma istället för leverans till postombud

Kyl- och frysvaror

Vid fotografering av kyl- och frysvaror i större volymer måste föranmälas, framförallt vid fotografering för Foodservice samt den norska marknaden.

Färskvaror

Färskvaror prioriteras vid fotografering och tas emot under förmiddagar måndag-torsdag. Färskvaror behöver alltid fotograferas snarast möjligt, exempelvis ”färdiga rätter” eller en tårta. Tänk på att buda dem till oss på förmiddagen, samt aldrig en fredagseftermiddag då de hinner bli dåliga under helgen.

Alkoholhaltiga drycker

Vid fotografering av alkoholhaltiga drycker tar GS1 endast emot produkter som skickas från en svensk avsändaradress eftersom sådana produkter inte får skickas direkt från utlandet till GS1.

GS1 returnerar samtliga varuprov efter produktfotografering. Denna kostnad står ni som leverantör själva för. Bifoga därför med följesedel för retur direkt när ni skickar in en era varuprover för produktfotografering.

Läkemedel

Vid fotografering av läkemedelsklassade produkter är det viktigt att du skickar tomma förpackningar till oss. Vi tar endast emot tömda läkemedelsförpackningar och medicintekniska produkter.

Defekta varuprov

Vi kan redigera bilderna till en extra kostnad om varuprovet är defekt när det kommer till Validoo. På samma sätt retuscherar vi alltid bort datumstämplar. Om varuprovet är allt för skadat kan det vara bättre att skicka ett nytt varuprov.

Vanligt förekommande defekter är:

 • Skavt eller repat varuprov
 • Konstigt varuprov
 • Skrynkligt varuprov
 • Ofräscht innehåll
 • Kantstötta hörn på förpackningar
 • Sneda eller felplacerade etiketter.

Kvalitetssäkringsregler för produktbilder

file_downloadHämta pdf

Kvalitetssäkringsreglerna beskriver Validoos riktlinjer och regler för produktbilder, vad som ingår i kvalitetssäkringen, hur den går till samt vilka resultat den kan ge.

Riktlinjerna har tagits fram med hjälp av Validoos referensgrupper och baseras på GS1:s globala standard för produktbilder, GS1 Product Image Specification Standard.

arrow_forwardKvalitetssäkringsregler

Ja.

Det finns ingenting i avtalet med Validoo Supplier som hindrar dig från att ha avtal med flera bildtjänstleverantörer.

Läs mer om avgifterna för Validoo Supplier

Validoo har äganderätten för de bilder som Validoo fotograferar åt en kund. Det innebär att Validoo äger rätt att disponera över bilder inom ramen för Validoo. Det är alltid kunden som avgör om en bild ska publiceras eller inte. Kunder kan alltid använda bilder på annat sätt och i andra kanaler än i Validoo. Om du väljer att avsluta ditt avtal med Validoo kan du disponera dina produktbilder som du själv önskar.

Ja, du beställer Kvalitetssäkring Bild PLUS och då ingår redigering. Se avgifter för Validoo för detaljer.

I ordinarie fotografering för Retail ingår 1 marknadsbild och 1-3 planogrambilder. (Antal vinklar beror på typ av förpackning). Det går att beställa extra bilder vid behov.

På våra produktsidor kan du läsa mer om vad som ingår i fotograferingen för din marknad

Produktfotografering Retail

Produktfotografering Foodservice

Produktfotografering Norge

Du loggar in i Validoo. För att beställa produktfotografering klicka på knappen ”Beställ produktfotografering”. För att ladda upp flera bilder samtidigt för kvalitetssäkring på flera artiklar klicka på knappen ”Ladda upp bilder”. För en artikel: sök upp artikeln i din Produktöversikt, markera vald artikel och klicka på knapp ”Ladda upp bilder”.

När du lagt en order för fotografering i Validoo kommer du kunna skriva ut en följesedel på sista sidan, på den står också adressen var du ska buda dina varuprover.

Kom ihåg att skicka produkterna med bud (inte via post) och emballera dem ordentligt så de är i fint fotografiskt skick när de kommer fram.

Det kan du välja själv. Utgå från förpackningstypen för att avgöra vad som blir bäst i fotograferingen. Exempel: En yoghurt i tetrapack är det oftast bättre att fotografera en prototyp.

Om du ska ladda upp egna bilder så bör du först kontrollera att ni har de immateriella rättigheterna till bilderna. Det är också viktigt att granska era bilder så att de följer våra kvalitetssäkringsregler. Tänk på att innan du kan komma åt vårt gränssnitt för att ladda upp bilder eller skicka varuprover för fotografering måste du ha ett Validoo-konto.