Till Validoos fotostudio inkommer mängder med produkter som ska fotograferas. Men sen då, i soporna eller? Nej, leverantörerna som skickar in livsmedelsprodukter till studion väljer oftast att produkterna ska gå till välgörande ändamål.

I Stockholmsförorten Högdalen finns Bryggan Vantör, en livboj för många vinddrivna människor. Dit kommer människor som är hemlösa eller missbrukare, eller både och. Människor som av olika skäl fallit mellan maskorna i det sociala skyddsnätet och saknar pengar att köpa ens det som behövs för att klara livhanken.

Men till Bryggan kan man alltid komma för ett mål mat. Eller för den delen juridisk hjälp, läkarbesök, eller kanske för att prata med en präst.

I en rymlig källarlokal ett stenkast från Högdalens tunnelbanestation ligger det, lätt att missa för den som inte vet var. Bakom en anonym dörr finns serveringen tillsammans med bibliotek och klädbutik – allt insamlat. Det är välkomnande och öppet för alla som annars har svårt att klara sig i samhället.

Dino Gerdin, föreståndare
Dino Gerdin, föreståndare

– Klockan nio slår vi upp dörren och då fyller det på snabbt. Först serverar vi frukost: smörgåsar, gröt och kaffe. Senare är det lunch. Kaffe, ofta med tilltugg som skänkta bullar, serveras hela dagen, förklarar Dino Gerdin som är föreståndare.

För Validoo började det i somras. I samband med att personal i Validoos fotostudio fick upp ögonen för Bryggan började Validoo erbjuda sina kunder möjligheten att inskickade varuprover kunde komma till användning i stället för att slängas.

Malin Gustavsson
Malin Gustavsson, ansvarig på Validoo

– Idag väljer mer än 70 procent av våra kunder att deras varor ska gå till välgörenhet. Det är en jättebra siffra och vi är väldigt glada att så många ser ett värde i det här, säger Malin Gustavsson som är ansvarig för Validoo MediaStore.

Strax efter klockan nio är det fullt vid många av borden på Bryggan. Flera av gästerna känner varandra och stämningen är trevlig. I köket tillagas en köttgryta.

– En vanlig dag kommer cirka 140 gäster hit och många vill förstås äta, säger Dino Gerdin och berättar om hur han tillsammans med anställda och volontärer byggt upp både verksamhetens innehåll och de fysiska lokalerna själva.

– Mycket av köksredskapen och möblerna har vi fått, annat har vi byggt. Vi har genom åren haft stor hjälp från byggföretaget Dipart, som gör massor. De har skänkt fordonen vi använder och de har bland annat hjälpt oss att bygga till lokalerna. Vi får regelbundna leveranser av matvaror från en livsmedelsbutik i närheten. Validoo är ett annat exempel på våra lyckade samarbeten, säger han.

Från Validoo MediaStore har Bryggan hittills hämtat varor flera gånger, berättar Dino Gerdin.

– Första gången var det kött, hundratals kilo kött. En annan gång var det kryddor, en tredje gång fick vi tacoskal med kryddor och tillbehör. Nyligen fick vi pasta, ris, räkor och hårvårdsprodukter. Och choklad och godis som hamnar på vårt årliga julbord.

Vi uppskattar allt vi kan få in, för allt går åt

– Vi uppskattar allt vi kan få in, för allt går åt: sanitetsvaror, kläder, mat, hårvårdsprodukter, böcker. Från ett företag i byggbranschen fick vi en gång ett parti på 500 kalsonger!

Närmast entrén finns serveringen och köket. Längre in i lokalen finns soffor och fåtöljer. Välfyllda bokhyllor pryder två väggar. Här finns utrymme för den som vill sitta och prata, spela spel eller vara för sig själv med en bok. Det är varmt och trivsamt.

Separata mindre rum finns för ärenden där man kan vilja vara privat. I ett sådant görs läkarkontroller och HIV-tester. I ett annat kan människor få hjälp av en socionom eller jurist med att fylla i myndighetsblanketter eller granska tvistemål. Allt med hjälp av frivilliga.

– Många av de som kommer hit har fötts med en nitlott i handen redan från början, med diagnoser för sådant som gör att de behöver mycket hjälp. Det försöker vi ge, och kan göra mycket tack vare det stöd som vi får från våra fantastiska volontärer och från andra företag och organisationer, säger Dino Gerdin.

Fakta om Bryggan:

  • Bryggan är en dagverksamhet som drivs av Convictus, en religiöst och politiskt obunden organisation som arbetar med hemlöshet, drogberoende och hälsa.
  • Verksamheten bedrivs med stöd från bland andra Stockholms stad och Svenska kyrkan.
  • Dagverksamhet finns i Högdalen och Hjorthagen, dessutom finns ett hälsocenter beläget på Södermalm, där människor kan få rehabilitering och träning.

Sorterad under: Fotostudio